Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Kostpolitik

Kostpolitik i Børnehuset Egetræet.


Vores kostpolitik burde hedde en måltidspolitik. 
Vi har forældrebetalt frokostordning, foreløbig indtil udgangen af 2025.


Forældrebestyrelsen har vedtaget at hos os er Forældrebetalt frokostordning en ordning hvor alle barnets måltider tilberedes og serveres her i Egetræet.

 

Måltidet handler også om læring og dannelse ex:

•    Hvordan vi sidder ved bordet, 
•    Læringen i at øse mad op selv, 
•    Læringen i at tale sammen under måltidet og bidrage ind i samtaler, 
•    Vente på tur, 
•    Vente på de andre børn bliver færdige med at spise inden man går fra bordet, 
•    At hælde mælk eller vand op selv – måske spilde og prøve igen og igen, 
•    Øve den svære kunst at spise med kniv og gaffel,
•    Kun at øse det mad op som man spiser – og man må gerne tage mad flere gange
•    At sende et fad med mad videre når man selv har øst op
•    Og en masse andre små færdigheder. 
•    Vaske/tørre hænder når man har spist
•    Sortere madrester i madaffald og evt. vaskeklud i restaffald
•    Selv sætte sin tallerken og glad på rullebordet

Og i vuggestuen handler det også om det, bare at få maden ind i munden, når man selv spiser, og at lære at drikke af et glas/kop, og for de helt små, at drikke af sutteflasken, når det ikke er far eller mor som giver den og der samtidig er en masse lyde fra andre børn omkring en. 
Alt dette skal øves igen og igen og igen, inden det er lært.


Selve maden


Morgenmad:


Serveres indtil kl. 7.30 og består i vuggestuen af havregrød, og i børnehaven af havregrød eller brød med smør og ost. Hertil serveres mælk at drikke.

Formiddagsmad:

Omkring kl. 9 serveres brød, frugt, råkost, yoghurt med drys og meget andet.

Frokost:

Vores kostansvarlige, Tine, udarbejder en kostplan for en uge af gangen, ud fra økologi, årstiden, sin viden om kost og de aktuelle tilbud på mad fra Hørkram, hvor der er en indkøbsaftale gældende for Middelfart kommune. 
Der serveres rugbrød med pålæg og grønt to gange om ugen, varm mad 2 gang og grød en dag. 
Nogle gange er den varme mad vegetarmad – ex. blomkålsfrikadeller med bulgur og majs og ærter eller en masse andre lækkerier. 
Om vinteren er grøntsags stave i ovnen et stort hit.

Eftermiddagsmad:

Brød, frugt/grønt; ex. ristet rugbrød med humus, indbagte pølser, pizza snegle, kulørte boller/brød eller en masse andet som Tine kender til.

Højtiderne:

Serveres ex. jule-og påskefrokost med traditionelle danske retter. 
Til fester serverer vi ofte et stykke kage pr. person.
 

Om sommeren:

Kan vi indimellem servere saft og/eller sodavandsis, hvis det er meget varmt og børnene har et stort væske behov.

Kød:

Hakket kød, pølser, leverpostej o.l. er lavet af kyllingekød. Vi serverer aldrig svinekød. (Vedtaget i forældrebestyrelsen, 2024)
Vores kød købes gennem indkøbsafdelingen, og vi lover IKKE det er halal slagtet. (forældrebestyrelsen 2024).

Juli 2024. 
Britta Ellebæk Frederiksen
Leder.